Værsøk

Sted, postnummer eller land

Uværsvarsler


Uværsentralene våre

Vær Sentral Norge

Været i Bergen Været i Bodø Været i Kristiansand Været i Harstad Været i Oslo Været i Tromsø Været i Trondheim

Værforhold

Vær Norge
Oslo - Morgentemperaturene ligger på rundt 13 grader. I løpet av dagen blir det maksimalt 22 grader.

Radar

Radar Norge Radar NorgeRadar Norge

Skyer og nedbør

Skyer og nedbør Norge

Luftstrømmer

Luftstrømmer Norge

På Vær Sentral Norge finner du aktuelle værdata, lokale værmeldinger og mye nyttig informasjonn om temaet vær. Takket være vår værradar med høy oppløsning og toppaktuelle varsler om uvær kan du i fremtiden unngå negative overraskelser.

Høyeste temperaturene

1.Steinkjer-Egge24.2 °C
2.Selbu23.7 °C
3.Brønnøysund lufthavn23.6 °C
4.Kotsøy23.4 °C
5.Namsos lufthavn23.2 °C

Laveste temperaturene

1.Hopen2.0 °C
2.Karasjok3.1 °C
3.Lakselv lufthavn, Banak3.3 °C
4.Sognefjellet3.7 °C
5.Bjørnøya3.8 °C

Vindkast

1.Lindesnes fyr44 km/h
2.Vangsnes39 km/h
3.Lista fyr37 km/h
4.Oksøy fyr35 km/h
5.Kristiansand lufthavn31 km/h

Mest nedbør

1.Lillehammer11 l/m²
2.Hamar-Stavsberg8 l/m²
3.Trysil-Mosanden8 l/m²
4.Hamar5 l/m²
5.Aurskog-Haneborg5 l/m²

Klimaet i Norge

Norge strekker seg fra sør til nord over hele 13 breddegrader, fra 58 til 71 grader nord, og ligger dermed geografisk sett delvis både på høyde med Alaska, Grønnland og Sibir. Allikevel er Norges klima i mange regioner behageligere enn man skulle tro. De viktigste grunnene til dette er landets posisjon i forhold til vestavindsbeltet og golfstrømmens nordligste utløper.

De største årstidsavhengige temperaturforskjellene finner man i regionene nord for polarkretsen (66,56 grader nord). På Finnmarksvidda er gjennomsnittstemperaturen på vinteren 16 minusgrader. Den gjeldende kulderekorden på 51,4 minusgrader ble målt i Karasjok den 1. januar 1886. Selv i indre regioner på Østlandet er ikke temperaturer på ned til 40 minusgrader noen umulighet, selv om det ikke trenger å skje hver vinter. På sommeren derimot stiger temperaturene, også i den nordligste delen av landet, helt opp til over 30 grader. Som følge av dette er ikke temperaturforskjeller på over 50 grader mellom vinter og sommer noen sjeldenhet. Den største temperaturforskjellen som har blitt målt i løpet av ett år var på 84 grader og ble også målt på værstasjonen i Karasjok.

I kystregionene er klimaet mildere. I Bergen ligger gjennomsnittstemperaturen på vinteren på 1 grad, og i Lofoten, som ligger mye lenger nord, er ikke denne verdien lavere enn 0 grader. I sommermånedene er det i gjennomsnitt 10 til 14 grader på vestkysten. Varmest er det i de sydlige delene av regionene Østlandet og Sørlandet.

Takket være den milde vinteren er det langs syd- og vestkysten det er varmest i forhold til årsgjennomsnittet. I Lindesnes for eksempel er gjennomsnittstemperaturen på 7,7 grader. Det kaldeste stedet i Norge er Finnmarksvidda. I Sihccajavri ligger årsgjennomsnittet på 3,1 kuldegrader.

De skandinaviske fjellene, som strekker seg helt fra Skagerrak-kysten til Nordkapp, preger ikke bare landskapet men også landets klima ved at de blokkerer de fuktige, atlantiske luftmassene. Som følge av dette er nedbørmengdene på vestkysten, og spesielt i regionen mellom Hardangerfjorden og Møre og Romsdal, de høyeste i landet. De årlige nedbørmengdene som måles her er til og med blant de høyeste i Europa. I Brekke, for eksempel, ligger den årlige nedbørmengden på 3575 mm, og to tredjedeler av dette stammer fra høst- og vintermånedene. De tørreste regionene befinner seg i le av fjellene og i de aller nordligste strøkene. Den årlige nedbørmengden i Øygården (i Oppland), for eksempel, er med et gjennomsnitt på 278 mm til tider lavere enn nedbørmengden i løpet av kun en måned i Brekke. Det er i tillegg verdt å nevne Dividalen (Troms) med sine 282 mm og Kautokeino (Finnmark) med 360 mm.